Kerjasama PAS-PKR: PKR Retak Angkara DAP Bubarkan Pakatan Rakyat 2015

KUALA LUMPUR, 28 Ogos – Anggota PKR telah meletakkan kepercayaan mereka kepada pemimpin parti, maka tiada keperluan untuk mengadakan kongres khas bagi meminta pandangan ahli-ahli samada meneruskan atau membatalkan rundingan kerjasama PAS-PKR.

Demikian dinyatakan oleh Dato’  Seri Mohamed Azmin Ali ketika menolak dakwaan Rafizi Ramli agar kerjasama PKR-PAS diputuskan oleh ahli-ahli parti itu sendiri.

Timbalan Presiden PKR itu juga menolak penjelasan Naib Presiden beliau sendiri dan menganggap ia adalah pandangan individu, selepas Rafizi berkata tindakan Azmin itu telah menyebabkan keretakan dalaman parti.

Azmin, yang juga Menteri Besar Selangor, menegaskan bahawa ahli-ahli parti telah menunjukkan sokongan mereka terhadap para pemimpin PKR melalui undian  sewaktu pemilihan parti.

“Bagi saya, kenyataan Rafizi adalah pendapat peribadi yang tidak perlu  dibincangkan oleh parti. Setiap pemimpin organisasi mempunyai pendapat yang berbeza.

“Bagaimanapun, kepimpinan yang baik bermakna mempunyai kebijaksanaan dan disiplin untuk menguruskan pendapat ini tanpa menunjukkan apa-apa kepada media, kata Azmin, merujuk jelas kepada kenyataan Rafizi yang disiarkan semalam.

Azmin bercakap selepas menandatangani tiga perjanjian untuk kerja-kerja penyelenggaraan pasca penutupan selama lima tahun dengan Worldwide Holdings Berhad menguruskan tiga tempat pembuangan sampah di Selangor.

Semasa ditanya sama ada beliau telah bertemu Rafizi baru-baru ini untuk membincangkan perkara itu, Azmin berkata pemimpin parti sentiasa berinteraksi semasa mesyuarat dan acara.

“Dia adalah naib presiden saya, saya melihatnya semasa acara parti atau mesyuarat parti (hampir) setiap hari. Kami sudah mempunyai mekanisme dan kaedah untuk membincangkan (isu PKR-PAS) tetapi tidak pernah dimaklumkan  pada saya,” katanya.

Semalam, Rafizi menyeru kongres khas PKR supaya ahli parti  boleh memutuskan sama ada PKR perlu terus mengadakan rundingan dengan PAS, dengan mengatakan usaha Azmin untuk terus berunding dengan PAS  telah menyebabkan keretakan dalaman PKR.

Ahli Parlimen Pandan itu juga mencadangkan supaya ahli-ahli akar umbi  PKR dibenarkan untuk menilai sama ada kepentingan politik atau prinsip parti yang lebih utama.

Minggu lepas, Ahli Parlimen Selayang (PKR) Willam Leong meletakkan jawatan beliau dari biro politik PKR sebagai bantahan terhadap usaha berterusan Azmin berunding dengan PAS bagi menumbangkan UMNO Barisan Nasional pada PRU 14 nanti.

Azmin berpendapat bahawa PAS mesti menyetai Pakatan Harapan (PH) bagi mengelakkan pertembungan  pelbagai penjuru pada PRU 14,  yang berkemungkinan besar  memecah belahkan undi pembangkang, tanpa kerjasama PAS.

PAS memutuskan kerjasama politik  dengan PKR pada awal tahun ini dengan mengemukakan tiga sebab antaranya PKR menentang RUU 355 untuk memperkasakan mahkamah syariah dan PAS secara terbuka berkonfrantasi dengan mana-mana gabungan parti-parti yang bersekutu dengan parti ultra perkauman DAP.

PAS juga mengancam bertanding menentang Azmin Ali di kubu kuatnya Dewan Undangan Negeri (DUN) Gombak, yang dimenangi Azmin pada 2013.

Sekutu rapat PKR,  parti ultra perkauman DAP dan PAN senada dengan Ahli Parlimen Selayang (PKR), William Leong dan Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli telah melahirkan bantahan mengenai usaha berterusan Azmin berunding dengan  PAS, tetapi tidak mendatangkan sebarang hasil.

Di samping itu,  ASPIRASI PERDANA sebelum ini melaporkan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Elizabeth Wong senada dengan Azmin bahawa pakatan pembangkang masih memerlukan PAS lantaran PAN dan PPBM dianggap “masih bayi” dan tidak dikenali pengundi Melayu-Islam.

Ternyata, keretakan dalaman sedang terjadi pada PKR berakibat dari kebiadapan parti ultra perkauman DAP membubarkan Pakatan Rakyat pada 2015.

Tiada mana-mana pemimpin DAP mengulas isu ini dan mereka mempunyai banyak alasan untuk menyalahkan PKR sekiranya Pakatan Harapan tewas pada PRU 14 nanti.

One thought on “Kerjasama PAS-PKR: PKR Retak Angkara DAP Bubarkan Pakatan Rakyat 2015

Add yours

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Up ↑

%d bloggers like this: