Isu Sempadan, Hubungan Dagang Dan Pekerja Agenda Utama Najib – Jokowi

KUCHING 21 November – Malaysia dan Indonesia dijangka bakal mencapai kata sepakat berhubung  tuntutan pertambahan dan perlindungan sempadan pekerja Indonesia apabila Perdana Menteri YAB Datuk Seri Najib Razak bertemu  Presiden Indonesia Joko Widodo dalam Rundingan Tahunan Ke-12 Antara Malaysia dan Indonesia esok.

Kedua-dua pemimpin itu juga dijangka membincangkan aktiviti perdagangan sempadan dan pembangunan sektor pelancongan yang melibatkan kedua-dua negara.

“Perkara (topik yang akan dibangkitkan semasa mesyuarat perwakilan Indonesia) sedang dikendalikan oleh Kedutaan Republik di Kuala Lumpur Bagaimanapun, kami mengetahui bahawa di antara topik yang akan dibincangkan semasa pertemuan itu, terdapat pertindihan dalam tuntutan wilayah sempit antara Indonesia dan Malaysia,” demikian ditegaskan oleh Konsul Jeneral Indonesia di Kuching, Jahar Gultom.

“Isu ini adalah kerja yang sedang berjalan dan masih dibincangkan. Sekiranya saya dapat ingat, terdapat 19 titik sempadan yang melibatkan udara, darat dan laut yang dipertikaikan oleh kedua-dua negara,” jelas Jahar Gultom.

Menurut Jahar lagi, “Isu-isu lain yang dijangka akan dibangkitkan termasuk yang berkaitan dengan pergerakan sempadan, pelancongan dan perlindungan untuk kerja Indonesia di sini. Bagaimanapun, kami tidak mempunyai butiran.

Najib dan Jokowi juga dijangka membincangkan langkah Kesatuan Eropah (EU) yang mengaitkan industri minyak kelapa sawit dengan penebangan hutan yang bakal  menjejaskan kebajikan 17.5 juta dan 600,000 pekebun kecil di Indonesia dan Malaysia.

Kedua-duanya sebelum ini menyuarakan kebimbangan mereka mengenai pergerakan semasa Sidang Kemuncak Peringatan ke 40 di Manila, minggu lepas.

Menurut Jahar lagi, Indonesia komited untuk memenuhi sasaran nilai perdagangan Malaysia dan Indonesia sebanyak USD42 bilion dan ia selaras dengan falsafah pembangunan “Nawacita” kerajaan Indonesia yang menekankan kepada sembilan prinsip untuk merangsang pertumbuhan ekonomi di Indonesia.

“Selama bertahun-tahun, kerjasama dua hala antara Malaysia dan Indonesia telah berkembang dan kami percaya hubungan ini akan bertambah kuat selepas rundingan untuk mengkaji Perjanjian Perjanjian Perdagangan Sempadan (BTA) dan Perjanjian Sempadan Buntu telah dimuktamadkan.

“Perjanjian-perjanjian ini perlu dikaji semenjak BTA semasa (ditandatangani pada tahun 1970) tidak dapat lagi menampung kegiatan perdagangan antara Indonesia dan Malaysia,” katanya.

Indonesia merupakan antara lapan buah negara yang menjadi rakan dagang terbesar Malaysia dengan jumlah dagangan antara Malaysia dan Indonesia berjumlah RM57.09 bilion tahun lepas.

Jahar juga menyatakan bahawa hubungan antara Sarawak dan Kalimantan Barat telah berkembang dengan baik selama bertahun-tahun sejak era Tun Abdul Taib Mahmud menjadi Ketua Menteri.

“Kerjasama yang erat itu turut menyumbang kepada pembukaan tiga laluan keluar masuk antara Sarawak dan Kalimantan Barat di Entikong-Tebedu, Lubok Antu-Nanga Badau dan Aruk-Biawak,” kata Jahar.

Mesyuarat dua hala tahunan Malaysia-Indonesia merupakan antara beberapa agenda semasa lawatan pertama Jokowi ke Sarawak.

Jokowi dijadualkan bertemu  6,000 pekerja Indonesia di Sarawak dalam suatu sesi khas di Stadium Perpaduan di Petra Jaya, Kuching dan menjawab beberapa soalan dari warga Indonesia di sana.

 

Up ↑

%d bloggers like this: