SERUMPUN

DUA RATUS Binatang Korban Tidak Layak Disembelih

NGAMPRAH, (PR) .- Berdasarkan pemeriksaan Jabatan Perikanan dan Penternakan, Kabupaten Bandung sejak dua minggu lalu, kira-kira 200 ekor haiwan korban diisytiharkan tidak layak disembelih.

Ketua  Dinas Perikanan dan Penternakan KBB, Undang Husni Tamrin memberitahu, sehingga kelmarin para petugas telah memeriksa kira-kira 5,000 binatang korban, samada kambing atau pun lembu dan mendapati beratus-ratus binatang tersebut tidak memenuhi kelayakan untuk disembelih sebagai binatang korban Eidul Adha.

“Kebanyakan yang tak layak korban itu domba yang kurang cukup umur untuk korban. Jadi, tidak memenuhi syarat korban baik secara agama maupun perubatan,”  jelas Husni siang tadi.

Ratusan binatang  yang tidak layak disembelih dipercayai datang dari sejumlah tempat yang menjual binatang korban yang tersebar di pelbagai gerai.

Setelah diperikasa dan didapati tidak layak untuk disembelih,  para petugas akan mengarahkan pembeli agar binatang tersebut dikembalikan kepada penjual dan tidak boleh diniagakan.

Para petugas binatang sembelihan korban terdiri dari 40 orang dan mereka dibantu oleh  pegawai dari Sekolah Kebangsaan Penternakan Haiwan.

“Petugas memeriksa binatang  korban sejak dua minggu lalu sebelum Eidul Adha hinggalah ke Hari Tasyrik nanti, iaitu tarikh 10-13 Zulhijah,” kata Undang.

Beliau berkata, pemeriksaan yang disasarkan boleh dilakukan terhadap 12,000 haiwan dalam pengorbanan KBB. Ia optimistik, semua binatang korban bakal diperiksa  pegawai seiring dengan intensifnya pemeriksaan hingga Eidul Adha  dan Hari Tasyrik nanti.

Beliau juga merayu kepada orang ramai dengan lebih teliti sebelum membeli haiwan korban untuk memastikan nilai mereka. Mereka boleh meminta terus kepada penjual, pemimpin masyarakat tempatan, atau terus ke Jabatan Perikanan dan Ternakan.

“Yang pasti, harus tahu betul bahawa haiwan yang dibeli itu layak disembelih. Sebab, kalau tak layak, bukan hanya tidak sesuai dengan peraturan agama, tetapi juga boleh menimbulkan penyakit,” katanya.

Undang-undang menambah bahawa Jabatan Perikanan dan Penternakan juga menyediakan sebanyak 15,000 label sihat untuk kambing dan 5,000 label untuk lembu. Di samping itu, juga menyediakan Sijil Kesihatan Haiwan (SKKH) untuk haiwan yang dijual di luar KBB.

“Haiwan yang diisytiharkan layak disembelih  akan diberi label yang sihat, tanda itu telah memenuhi unsur halal, selamat, lengkap, dan sihat, jadi memilih label yang sihat,” katanya.

Up ↑

%d bloggers like this: